“Dansen om hetzelfde vuur”

De uitdrukking die wordt gebruikt om aan te geven dat mensen samen door dezelfde uitdagingen of moeilijkheden gaan. Het betekent dat mensen samenwerken of verbonden zijn in hun streven naar een gemeenschappelijk doel of bij het overwinnen van gedeelde obstakels. Het is een metaforische manier om het idee van solidariteit en samenwerking uit te drukken. 

Bruce Springsteen schreef het al” De tekst “You can’t start a fire without a spark” . Het nummer werd uitgebracht in 1984 op het album “Born in the U.S.A.” Het specifieke citaat verwijst naar de idee dat verandering en vooruitgang vaak een initiële vonk of impuls vereisen. In bredere zin kan het ook worden geïnterpreteerd als het belang van het nemen van actie om verandering te bewerkstelligen.

In deze nieuwsbrief gaan we de innovatie zorg meenemen, want figuurlijk hoeveel van de medewerkers in de zorg zijn aan het dansen met hetzelfde vuur. Hopende dat we het vuur kunnen aanwakkeren en zorgen dat we allemaal warm en verlicht blijven.

Innovatie is er altijd al geweest, geen toverstafje waarmee je zomaar een probleem oplost!

Wees gerust innovatie is er altijd geweest en zal er ook blijven, zolang er mensen zijn, zijn we bezig met uitvinden en innoveren. Je smartphone, de computer, technische dingen, maar ook je toilet zijn allemaal bewezen innovaties. Veelal technische maar ook sociale.

Maar Zorginnovatie is meer dan alleen technologie in de vorm van apps, gadgets en robots. Immers de definitie van innovatie is iets op een andere manier doen met meer resultaat. Dat gaat dus niet alleen over nieuwe uitvindingen, nieuwe producten.

Veel vaker zit innovatie in een klein hoekje dat super waardevol is en grote impact heeft.

Innovatie kan ook plaatsvinden door te kijken hoe we georganiseerd zijn? Denk aan de overheid die met allerlei toeslagen het niet goed meer kan uitvoeren. Dit is natuurlijk ook in de zorg maar geldt ook voor jou als patiënt, een app van de zorgverzekeraar, een app van je dokter, een app van je ziekenhuis….. Allemaal tot doel om informatie te delen. Wijzig je van zorgverzekeraar of ziekenhuis, weer een nieuwe app. De zorg staat ook bekend om de mini oplossingen die vaak commercieel een bestaansrecht hebben, de initiatieven voor delen zijn er wel maar worden strategisch ingezet voor eigen data.

Hier zit de grote winst door kennis, producten en platforms te delen! 

Zorginnovaties kunnen op verschillende gebieden en in diverse sectoren plaatsvinden. Enkele sectoren waarin zorginnovaties vaak voorkomen, zijn:

  • Gezondheidszorg en Geneeskunde: Hierbij kun je denken aan medische technologie, nieuwe behandelmethoden, digitale gezondheidszorg (e-health) en innovaties op het gebied van geneesmiddelen.
  • ICT en technologie: Technologische innovaties, zoals kunstmatige intelligentie (AI) in de gezondheidszorg, telemedicine, wearables en slimme gezondheidsapplicaties, vallen onder deze sector.
  • Biotechnologie: Ontwikkelingen in de biotechnologie kunnen leiden tot nieuwe diagnostische tools, gentherapieën en biologische geneesmiddelen.
  • Farmaceutische industrie: Innovaties in de farmaceutische sector omvatten nieuwe medicijnen, vaccins en behandelingsmethoden.
  • Voeding en levensstijl: Innovaties in deze sector kunnen gericht zijn op preventie en gezonde levensstijl, zoals gepersonaliseerde voeding, wearables voor gezondheid tracking en digitale platforms voor gezondheidsadvies.
  • Zorginfrastructuur: Verbeteringen in de zorginfrastructuur, zoals elektronische patiëntendossiers (EPD’s), interoperabiliteit van systemen en logistieke optimalisatie, dragen bij aan efficiëntere zorgverlening.

Het is belangrijk op te merken dat zorginnovaties vaak multidisciplinair zijn en elementen uit verschillende sectoren kunnen omvatten. Bovendien verschilt de focus op zorginnovatie per regio en land.

Wet- en regelgeving

Innoveren is vooruitlopen. Het is met je zakmes de bosjes door en paden maken. En daar komen uitdagingen bij kijken. Als zorgvernieuwer krijg je namelijk met allerlei wetten en regels te maken. Deze wetten en regels kunnen je beperken en vertellen wat je wel en niet mag en moet doen. Ze zijn nodig om ervoor te zorgen dat de implementatie van jouw zorginnovatie zo goed mogelijk verloopt. Dat je iedereen die mee moet, meekrijgt. En je niet verdwaald raakt. Toch kunnen juist die kaders ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Lees meer hierover

Wet- en regelgeving kan je het gevoel geven dat je in je vrijheid beperkt wordt. Toch bieden ze ook houvast en ruimte om jouw innovatie op de markt te krijgen en om op te schalen.

Denk bijvoorbeeld aan de subsidieregeling veelbelovende zorg (Zorginstituut Nederland), die in het leven is geroepen om veelbelovende zorg kansrijk te maken. Denk aan de beleidsregel innovatie (Nederlandse Zorgautoriteit), die ervoor zorgt dat er een tijdelijke prestatie (bekostigingstitel) komt voor een innovatieve behandeling.

Vergelijkbare berichten