Voorbij de grens Van wat wij denken Voorbij de grens Van wie wij zijn Voorbij onszelf En wat we kennen Een and’re wereld Een nieuwe tijd
Stef Bos, Het Roer Moet Om (2018)  
conny-helder-1-removebg-preview
Minister Conny Helder

Van vraag tot idee

Vandaag is het begin van morgen!

Dit staat op de omslag van het rapport actieplan “(ont)regel de zorg” van de overheid, een rapport uit 2018. Wat nu 2024 nog steeds actueel is. Tijd voor verandering, tijd van vertrouwen. Tijd voor innovatie op het gebied van organisatie en verslaggeving, niet alleen fysieke producten.

Dit rapport van de overheid heeft nog niet het beoogde effect gehad. Meerdere initiatieven zijn er vanuit de overheid en de zorgverleners. Waaronder het uniformeren van hulpmiddelen, wensen zijn dat de regeldruk halveert, dit moet leiden binnen een jaar tot “significante” verschillen volgens  Minister Conny Helder. 

Hieronder het rapport en de kamerbrief
1Vandaag uitzending met praktijk voorbeelden, we zijn er nog niet!

Sinds de jaren 90 is er weinig vooruitgang geboekt in het verminderen van regels. Ook de laatste rapporten laten zien dat het ons niet lukt. Het Nederlandse zorgstelsel is verweven met heel veel partijen, complexe afspraken, uitvoeringen op diverse domeinen. 

1Vandaag bestede hier tijd aan onlangs, de genoemde ontwikkelingen gaan langzaam dit om bovenstaande redenen. Medewerkers voelen de werkdruk en ook de “tegenwerking” door de verschillende afspraken, portals , dit met uitkomsten als:

40% van de zorgtijd besteed aan administratie, kijk 1VANDAAG.  Zie hoe we georganiseerd zijn in Nederland,  zie rapport NIVEL 10,2 uur administratie per week

Rapport NIVEL regeldruk aanpak op alle niveaus

Tweederde van de verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners (65%) vindt dat zorgprofessionals zich actief moeten inzetten voor het verminderen van de regeldruk. Maar vermindering van de regeldruk vereist een aanpak op alle niveaus: volgens meer dan 90% van deze zorgprofessionals vraagt dit ook een actieve inzet van zorgorganisaties en landelijke partijen, zoals zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Driekwart (78%) van de professionals wenst meer maatregelen vanuit de eigen zorgorganisatie. Tot nu toe blijkt de rol van zorgprofessionals bij de aanpak van regeldruk nog beperkt. De helft (49%) van de zorgprofessionals is daar niet bij betrokken. Zorgprofessionals noemen zes strategieën op verschillende niveaus om de regeldruk aan te pakken. De resultaten in deze factsheet zijn gebaseerd op een vragenlijst ingevuld door 860 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners werkzaam in verschillende zorgsectoren

Voeg je koptekst hier toe