Bij Internet of Things (IoT) kun je niet meer om het energiezuinige Bluetooth Low Energy (BLE) heen. De techniek en prijzen zijn dusdanig dat het gemakkelijk en niet al te kostbaar kan worden ingezet. Je hebt namelijk niet veel nodig. Je kunt vanuit je mobiele telefoon of tablet (met welk besturingssysteem dan ook) alle mogelijke IoT-apparaten aan te spreken. Het is niet een ver van je bed show.

Van je smartwatch en slimme lamp tot medische technologie en intelligent speelgoed. Daarnaast wordt BLE ingezet bij kleine zenders (beacons) voor bijvoorbeeld doelgerichte reclame-uitingen op mobiele apparaten.

Hoe kan BLE ingezet worden bij Assetmanagement?

Door het relatief kleine formaat van BLE-chips en hun lage stroomverbruik, kunnen ze eenvoudig worden verbonden worden met apparatuur, machines of zelfs medewerkers. Het signaal wordt vervolgens uitgezonden door een zender en opgepikt door een antenne (gateway), voordat deze naar het besturingssysteem wordt verstuurd om realtime informatie te weergeven aan de gebruiker (zie onderstaande illustratie). Bovendien is het een duurzame technologie die relatief eenvoudig verplaatst kan worden. Kortom: een technologie die zijn nut over de jaren heen zal bewijzen.

Wat de implementatie betreft, kan men oftewel een combinatie van (1) mobiele zenders en vaste antennes; of (2) vaste zenders en mobiele antennes gebruiken. Een recente publicatie over het gebruik van BLE voor het tracken van assets. Over het algemeen zijn er drie verschillende mogelijkheden:

 • Mobiele apparaten (tablet of smartphone) – Bluetooth wordt reeds gebruik door deze apparaten en ze werken eenvoudig samen met vaste zenders waardoor ze ideaal zijn om producten te volgen.
 • On-site terminals – een vaste gateway is vaak het meest geschikt om data te verzamelen over dynamische assets op locatie.
 • Voertuigen en machines met specifieke gateways – deze maken het mogelijk om mobiele middelen te monitoren en verzamelen gegevens ongeacht wie de apparatuur gebruikt. Op deze manier verhogen ze de beveiliging van uw apparatuur.
 • Activa en eenvoudige (geo)lokalisering van apparatuur;
 • Nauwkeurig beheer van de inventaris, welke in reaVerbeterde tracking van altime wordt bijgewerkt;
 • De bezettingsgraad van apparatuur monitoren en onmiddellijk noodzakelijke maatregelen nemen zoals onderhoud, reparatie of vervanging wanneer nodig.

Voordelen van BLE in de bouw

De toepassing van BLE op de locatie biedt aanzienlijke mogelijkheden. Zo kan de technologie worden ingezet door  om apparatuur & personeel te beheren.

 • BLE-technologie bespaart je kostbare tijd bij het verzamelen van essentiële data, dit met betrekking identificatie, product, type, model, serienummer. Dit heeft een positieve impact op beschikbaarheid van assets. Het stelt  je in staat om uw middelen proactief en in realtime te beheren. 

De tabel hieronder vergelijkt de voor- en nadelen van vaste t.o.v. mobiele zenders. Algemeen gezien zijn vaste zenders iets goedkoper en bieden ze een vrijwel ongelimiteerd bereik met hoge nauwkeurigheid in gesloten omgevingen. Maar het succes hiervan hangt af van de acties en medewerking van uw personeel. Bovendien worden er niet continu gegevens verzameld. Mobiele zenders daarentegen zijn eenvoudiger te implementeren en zorgen voor een continue verzameling van data. De initiële hardwarekost ligt echter wat hoger, de signaaldekking kan blinde plekken kennen en er moet stroom voorzien zijn.

ij TRAXXEO hebben we een aantal digitale tools ontwikkeld om activabeheer eenvoudiger te maken en bouwfirma’s een duidelijk overzicht te bieden van hun middelen. Dit komt tot stand door:

 • Het gebruik van een smartphone om apparatuur op de werf te (geo)lokaliseren met behulp van BLE. Mobiele apps zijn beschikbaar voor werfleiders, beveiligingspersoneel, ploegleiders en andere slotfiguren om eender welke noodzakelijke acties te nemen en op te volgen;
 • Alle verzamelde gegevens te centraliseren op ons webplatform, waardoor we het inventarisbeheer kunnen automatiseren en men steeds beschikt over nauwkeurige & actuele gegevens.

Het rendement (ROI) van BLE

Data is van onschatbare voor elke sector en in de bouw is dat zeker niet anders. Gegevens van verbonden assets bieden realtime informatie die voorheen niet beschikbaar was, wat leidt tot een verbetering van de productieprocessen en het algemene beheer van de producten.

 

Bron:
Dror, Zhao, Sacks and Seppänenij TRAXXEO hebben we een aantal digitale tools ontwikkeld om activabeheer eenvoudiger te maken en bouwfirma’s een duidelijk overzicht te bieden van hun middelen. Dit komt tot stand door:

 • Het gebruik van een smartphone om apparatuur op de werf te (geo)lokaliseren met behulp van BLE. Mobiele apps zijn beschikbaar voor werfleiders, beveiligingspersoneel, ploegleiders en andere slotfiguren om eender welke noodzakelijke acties te nemen en op te volgen;
 • Alle verzamelde gegevens te centraliseren op ons webplatform, waardoor we het inventarisbeheer kunnen automatiseren en men steeds beschikt over nauwkeurige & actuele gegevens.

Het rendement (ROI) van BLE

Data is van onschatbare voor elke sector en in de bouw is dat zeker niet anders. Gegevens van verbonden objecten bieden realtime informatie die voorheen niet beschikbaar was, wat leidt tot een verbetering van de productieprocessen en het algemene beheer van de werf.

Dankzij de toenemende vraag naar de technologie wordt BLE steeds toegankelijker voor bouwbedrijven van elke omvang. De aanzienlijke kosten die verbonden zijn aan bouwmachines, om nog maar te zwijgen van de arbeidskosten, betekeken dat een beter heeer en controle ervan zal leiden tot een significant rendement op de investering in BLE.