ERP, oftewel Enterprise Resource Planning, is een geïntegreerd softwareplatform dat verschillende afdelingen binnen een organisatie met elkaar verbindt. Het doel van ERP is om de stroom van informatie en gegevens door de hele organisatie te stroomlijnen en te automatiseren. Dit omvat processen zoals financiën, voorraadbeheer, productie, inkoop, human resources en meer. Door alle relevante gegevens in één centrale database te consolideren, kunnen bedrijven betere beslissingen nemen, de kosten verlagen en de productiviteit verhogen.
CRM, of Customer Relationship Management, daarentegen, richt zich specifiek op het beheren en verbeteren van de interacties tussen een bedrijf en zijn klanten. Het is een softwareplatform dat bedrijven helpt om klantinformatie te verzamelen, te analyseren en te gebruiken om de relaties met klanten te versterken. CRM-systemen helpen bij het bijhouden van klantinteracties, het beheren van verkoopkansen, het verbeteren van klantenservice en het creëren van gepersonaliseerde marketingcampagnes.

Terwijl veel ERP-systemen beschikbaar zijn als commerciële producten met hoge kosten en beperkte flexibiliteit, is er de laatste jaren een groeiende belangstelling voor opensource ERP-systemen ontstaan. Opensource ERP-oplossingen bieden bedrijven de vrijheid en aanpasbaarheid om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren zonder afhankelijk te zijn van leveranciers met beperkte maatwerkopties. In dit artikel zullen we verkennen hoe opensource ERP-systemen zijn ontwikkeld, wat hun voordelen zijn en enkele opvallende voorbeelden bespreken van dergelijke systemen die in de zakelijke wereld worden gebruikt.

Opensource wordt beheerd op GitHub web gebaseerd platform dat wordt gebruikt bij softwareontwikkelingsprojecten. Het biedt tools en functies voor versiebeheer, samenwerking en het bijhouden van wijzigingen in broncode. Ontwikkelaars gebruiken GitHub om code te delen, samen te werken aan projecten, problemen bij te houden, code te beoordelen en releases te beheren. Het is een populaire keuze onder ontwikkelaars over de hele wereld. Vanuit deze ontwikkelingen heb ik een aantal EPR softwareprojecten aangebracht op een eigen server. 

Field Service Management (FSM) is bedoeld om monteurs en buitendienstmedewerkers te ondersteunen en ontzorgen in hun dagelijkse taken.

FSM-software wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die service en technische expertise ter plaatse bieden, zoals onderhoud, schoonmaak, reparatie, verhuizing en levering van apparatuur.

Hier kom je CRM en ERP tegen met betrekking:

 • Gegevensuitwisseling: Gegevens uit CRM-systemen, zoals klantinformatie en serviceaanvragen, kunnen worden geïntegreerd met ERP en FSM-systemen. Dit zorgt voor een naadloze stroom van informatie.
 • Rapportage en analyse: Gecombineerde gegevens uit alle drie systemen kunnen worden gebruikt voor diepgaande analyses en rapportage, wat bedrijven helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen
 • De integratie van deze systemen helpt bedrijven om de klanttevredenheid te vergroten, efficiëntie te verbeteren en operationele kosten te verlagen.

De relatie tussen deze drie systemen komt tot stand doordat ze vaak geïntegreerd worden om de algehele bedrijfsvoering te optimaliseren.

Laten we starten met de inrichting van een FSM systeem om het volgende te bereiken:

 • Efficiënte Planning en Opvolging: FSM-software kan monteurs helpen door hun taken op een optimale manier te plannen en toewijzen. Dit betekent dat monteurs niet zelf hun schema hoeven te maken en dat de reistijd en werkdruk geminimaliseerd worden.
 • Route-optimalisatie: FSM-systemen kunnen monteurs voorzien van de meest efficiënte routes om klantlocaties te bereiken. Dit vermindert reistijd en brandstofkosten, wat het leven van de monteur vergemakkelijkt.
 • Mobiele toegang: Monteurs kunnen via mobiele apps toegang krijgen tot FSM-systemen, waardoor ze realtime informatie kunnen ontvangen en bijwerken terwijl ze onderweg zijn. Dit omvat klantgegevens, taakinstructies, voorraadbeheer en meer.
 • Digitale werkorders: In plaats van papieren werkorders kunnen monteurs digitale werkorders gebruiken, die gemakkelijker in te vullen en bij te werken zijn. Dit bespaart tijd en vermindert de administratieve rompslomp.
 • Voorraadbeheer: FSM-systemen kunnen monteurs inzicht geven in de beschikbare voorraad en hen waarschuwen wanneer ze materialen moeten bijvullen. Dit voorkomt onnodige reizen en vertragingen.
 • Klantinformatie: FSM-systemen kunnen monteurs voorzien van historische klantinformatie, zoals eerdere serviceverzoeken en klantvoorkeuren. Dit stelt monteurs in staat om gepersonaliseerde service te bieden.
 • Realtime communicatie: Monteurs kunnen via FMS-systemen direct communiceren met het kantoor of andere teamleden. Dit is handig voor het oplossen van onverwachte problemen en het aanvragen van assistentie.
 • Automatische rapportage: Monteurs hoeven niet langer handmatig rapporten op te stellen na het voltooien van taken. FSM-systemen kunnen automatisch rapporten genereren op basis van de ingevoerde gegevens.

Maar een tip, zorg eerst dat je weet wat de basis is, oftewel basis op orde

Voorbeelden van software die we kunnen gebruiken, we kiezen in eerste instantie: Yetiforce en Dolibarr

ToiletstoelenGa naar EUDAMED

https://medtek.nl/inrichting-de-basis-erp-crm/

slide 1
Image Slide 2
MEDISCHE TECHNIEK
Image Slide 1
Taken MEDTEK
Image Slide 1
Taken MEDTEK
Image Slide 3
Object MEDTEK
Slide
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow