Zorgrobot Pepper
Pepper is een sociale robot ontwikkeld door het Japanse bedrijf SoftBank Robotics. Hij is ontworpen om menselijke interactie te begrijpen en te reageren op emoties. Pepper’s vermogen om emoties te herkennen is gebaseerd op detectie en analyse van gezichtsuitdrukkingen en stemtonen. De productie van Pepper werd in juni 2021 gepauzeerd vanwege de zwakke vraag
In 2017 begon een internationaal team met onderzoek naar het gebruik van Pepper als veelzijdige robot om ouderen in verzorgingshuizen of beschermde woongemeenschappen te helpen verzorgen . Het project CARESSES, gericht op de ontwikkeling van ‘s werelds eerste cultureel competente robot, ontving financiering ter waarde van meer dan twee miljoen euro, met donoren waaronder de Europese Unie en de Japanse overheid.
Uit langetermijnonderzoek met Pepper is gebleken dat bewoners van verpleeghuizen bereid zijn om te interacteren met humanoïde robots en direct baat hebben bij cognitieve en fysieke activering die wordt geleid door zorgrobots
Anno 2024 zijn medewerkers die in de zorgsector werken bereid zijn om robots te gebruiken in hun dagelijkse werk met de bewoners.Maar het onthulde ook dat hoewel de robots klaar zijn om gebruikt te worden, ze wel menselijke assistenten nodig hebben; ze kunnen de menselijke beroepsbevolking niet vervangen, maar ze kunnen hen wel assisteren en nieuwe mogelijkheden bieden.
De techniek in, hoe werkt Pepper:
Pepper is uitgerust met verschillende sensoren die hem in staat stellen om te reageren op mensen en zijn omgeving: Pepper werkt met een programmeerplatform genaamd NAOqi. Dit platform maakt het mogelijk om toepassingen te ontwikkelen die Pepper laten reageren op specifieke commando’s, informatie of gedragingen. Er zijn ook applicaties die specifiek zijn ontwikkeld voor Pepper om te communiceren met mensen, zoals: Beweging en Gedrag Pepper heeft een humanoïde vorm en kan zich bewegen met behulp van zijn wielen. Hij heeft armen en een hoofd dat kan draaien om beter te communiceren. Zijn lichaamstaal is ontworpen om empathie en betrokkenheid over te brengen. Pepper wordt in verschillende omgevingen gebruikt, zoals: Samenvattend werkt Pepper door gebruik te maken van sensoren, spraakherkenning en geavanceerde software om interacties met mensen te faciliteren en zich aan te passen aan de omgeving en emoties van de gebruiker.
Programmeren en Software
Toepassingen