ERP 3.0
Er is dus een nieuwe make-over van dit soort oplossingen nodig, die inmiddels erp 3.0 is gedoopt. Deze moderne erp-oplossingen maken het personeel daadkrachtiger, zorgen ervoor dat activiteiten sneller uitgevoerd kunnen worden en het verbetert en versnelt de besluitvorming. Verder bieden ze datagedreven inzichten, gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Dit is de kern van de moderne aanpak, en ik kan je een ding verzekeren: dat heeft een enorme positieve impact op de productiviteit. Een moderne erp-oplossing is een absolute noodzaak voor bedrijven in de maakindustrie om succesvol te blijven.
Imago en intelligentie
Ondanks dat erp-investeringen een duidelijke return on investment (roi) opleveren, blijft arbeidsproductiviteit – gemeten op basis van de hoeveelheid werk die per uur wordt verzet – een uitdaging voor fabrikanten. Die blijven wereldwijd namelijk historisch laag. De reden hiervoor is niet duidelijk, maar wat wel vaststaat is dat arbeidsproductiviteit wordt gezien als de sleutel tot langdurige economische groei en een verbeterde levensstandaard. Een zeer productief personeelsbestand is essentieel om operationele efficiëntie te realiseren, aan klantwensen te kunnen voldoen en kosten te beheersen. Het zorgt ervoor dat marges veiliggesteld kunnen worden in een zeer competitieve wereldmarkt. Productiviteitsniveaus op niveau brengen is daarom een uitdaging die niet genegeerd kan worden.
Maak kennis
Wereldwijd zoeken vooraanstaande bedrijven naar manieren om het probleem aan te pakken, maar ze hebben slechts een beperkt aantal opties. Extra personeel aannemen is in deze tijd een luxe die weinigen zich kunnen permitteren. Ervoor zorgen dat mensen sneller complexe taken kunnen uitvoeren is vaak de sleutel naar een hogere productiviteit. Technologie evolueert hier omheen. Zo staan mensen en productiviteit centraal bij de ontwikkeling van nieuwe erp-platformen. Dit concept lijkt een contradictio in terminis. Echter, voor iedereen die weleens gefrustreerd is geraakt omdat hij niet bij een belangrijk document kon komen, niet in staat was te reageren op een vraag in de supply chain, een reserveonderdeel niet kon vinden of een levering niet op tijd of volledig kon laten bezorgen, raakt dit vast een gevoelige snaar. Dergelijke kleine incidenten stapelen zich op, veroorzaken vertragingen, belemmeren besluitvorming, verstoren een collaboratieve, innovatieve bedrijfscultuur, en kunnen daarom niet langer getolereerd worden.
Mensen aan het roer
Uiteindelijk zijn het mensen, niet systemen, die verantwoordelijk zijn voor het genereren van bedrijfswaarde – of dat nu is door continue verbetering of bedrijfsbrede digitale transformatie. Systemen die zijn ontworpen om het potentieel van mensen te maximaliseren en hen optimaal te ondersteunen, hebben daarom het meeste succes.
Erp 3.0 belichaamt dit ethos. Het biedt mensen de middelen om het beste uit zichzelf te laten halen, personeel meer invloed te geven, het uitvoeren van taken te versnellen en snelle besluitvoering mogelijk te maken op basis van de allerbeste, nieuwste inzichten. Bij deze nieuwe aanpak hoort allerlei innovatieve functionaliteit, zoals selfservice rapportagemogelijkheden, door de gebruiker ingerichte omgevingen, verbeterde analyses op basis van voorspellende features en spraakgestuurde persoonlijke assistenten.
Deze verschuiving gaat overigens verder dan het verbeteren van de gebruikerservaring. Die was immers al aangepakt. Erp 3.0 richt zich op het complete beeld van elke medewerker. Van een machinebediende die een wijziging in de specificaties moet verifiëren tot een productielijnmanager die de personeelsbezetting moet inplannen. Technologie kan helpen bij geïnformeerde besluitvorming, proactieve interventie, het creatief oplossen van problemen en het delen van gegevens tussen verschillende afdelingen. Het verlaagt de drempels om complexere activiteiten op te pakken, processen te automatiseren of bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie toe te passen bij het herverdelen van taken. Het kan zelfs uitgebreide inzichten bieden zodat de werknemer zijn prestaties kan verbeteren.
Erp als gamechanger
Wanneer fabrikanten naar hun grootste uitdaging voor de komende jaren gevraagd worden, noemen zij het meest het tekort aan geschoold personeel. Traditioneel gezien staat dit los van technologie, maar erp 3.0 brengt deze onderwerpen bij elkaar door personeelswerving, -behoud en doorontwikkeling te ondersteunen.
Bedrijven zullen de softwaresystemen waar ze mee werken in een vacature niet snel als unique selling point (usp) etaleren. Toch hebben bedrijven die een moderne bedrijfscultuur koesteren en makkelijk te gebruiken systemen gebruiken – die minder training vereisen en meer inzicht bieden – doorgaans ook een hogere medewerkerstevredenheid. Dat resulteert in het aantrekken en behouden van meer talent en een productievere organisatie.
Erp 3.0 gaat nog een stap verder en prioriteert de ontwikkeling van mensen. Het zorgt ervoor dat potentieel wordt erkend, vaardigheden worden gemaximaliseerd en talent in de meest geschikte gebieden wordt ingezet. In wezen worden vaardigheden op dezelfde manier gemonitord en gewaardeerd als een productielijn, waarbij de opbrengst wordt geoptimaliseerd en verspilling wordt beperkt.
Als je medewerkers in staat stelt productiever te zijn, dan worden organisaties uiteindelijk productiever en zullen economieën floreren. Technologie is het beste middel dat we hebben om deze visie te realiseren en de nieuwste generatie erp-oplossingen is op dat gebied een echte gamechanger.
