PAM Product Asset Management de basis voor vervanging en afkeur medische producten
Bij asset management, oftewel het beheer van ook medische hulpmiddelen, is het belangrijk om goed te beslissen wat er met een asset/object moet plaatsvinden wanneer deze veroudert, defect raakt of niet meer goed werkt.
Twee belangrijke strategieën die je kunt gebruiken zijn afkeurbeleid en vervangingsbeleid. Beide spelen een belangrijke rol bij het bepalen hoe je omgaat met zijn of de haar activa, dit afhankelijk op basis conditie.
Wanneer pas je deze belangrijke strategieën uit:
- Afkeurbeleid wordt toegepast wanneer een asset in slechte staat verkeert en niet meer geschikt is voor gebruik, bijvoorbeeld wanneer een product zo vaak kapot gaat dat reparaties niet meer rendabel zijn. Het asset wordt dan afgekeurd en uit bedrijf genomen. Dit kan bijvoorbeeld een oude tillift zijn die constant defect is, niet meer up-to-date kan worden gebracht.
- Vervangingsbeleid komt in beeld wanneer een asset nog wel functioneel is, maar niet langer voldoet aan de vereisten voor de werkzaamheden, zoals een tillift die nog wel gebruikt wordt, maar vanwege technologische veroudering of hoge onderhoudskosten beter vervangen kan worden door een nieuwere, efficiëntere tillift. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met minder fysieke belasting voor de medewerkers, je kunt dan beter dan deze vervangen op termijn voor een duurzamer model.
In de levenscyclus van activa is het essentieel om te begrijpen wanneer een asset niet meer in goede conditie verkeert en wanneer het tijd is om het te vervangen om te voorkomen dat activa uitvalt of inefficiënt wordt. Afkeur en vervangingen zijn dus beide belangrijke keuzes, maar ze komen op verschillende momenten en zijn afhankelijk van de staat van de activa.
Wil je een goed beleid op zetten weet dan dat je op harde en zachte manieren kan sturen, eerst de feiten (hard) starten met Lifecycle management als onderdeel van product asset management. Dan de zachte de conditie.
Levenscyclusbeheer (nl term)
Betekent het beheren van de hele levensduur van een product asset/object, dit van het moment van aanschaf tot het moment van afstoting (buiten gebruik). Het doel van lifecycle management is om de waarde en prestaties van een asset of product gedurende zijn hele levensduur te maximaliseren, terwijl tegelijkertijd kosten en risico’s worden beheerst. Het zorgt ervoor dat activa op het juiste moment worden aangeschaft, onderhouden, geüpgraded of vervangen, en uiteindelijk op een verantwoorde manier worden afgeschreven of afgevoerd. De kenmerken en relaties met betrekking asset levensbeheer vat je samen in een PAM systeem.

PAM in de praktijk, hoe kunnen we data voor ons laten werken?
We gaan het nu praktisch maken, we zorgen ervoor dat de verschillende momenten worden aangebracht, dit hebben we nodig om een slim systeem te bouwen die dit voor ons gaat bewaken. We gaan zorgen voor berekenbaar overzicht en advies. Waarbij de beheerder of de monteur geholpen wordt bij het adviseren en bepalen van de waarde van installed base.
Een product (asset) is nieuw en zal verouderen door de tijd, dit financieel en technisch. Financieel heb je in de garantietijd geen risico (kosten) bij juist gebruik.
Lees meer hieronder hoe we zorgen dat