MEDTEK Kennisbank
< Alle onderwerpen
Printen

Wat is Assetmanagement

Wat is een asset?

In veel bedrijfstakken zijn bedrijven afhankelijk van de beschikbaarheid van kapitaalgoederen, activa om hun diensten te verlenen of hun producten te vervaardigen. Bekende voorbeelden zijn de luchtvaart, olieraffinaderijen, het openbaar vervoer (bv. treinen en metrostellen) en militaire organisaties (bv. fregatten, tanks of gevechtshelikopters). Alle deze voorbeeld zijn kapitaalgoederen, producten die we assets noemen. Je kunt je voorstellen dat er periodes zijn waarin de assets niet beschikbaar zijn voor gebruik (d.w.z. downtime, niet beschikbaar zijn) dit leid o.a. tot inkomstenderving, ontevredenheid bij de klanten en mogelijke claims of een risico opleveren met betrekking veiligheid.

Door inzet van maintenance management laat je assets doen wat ze moeten doen waarmee ze zorgen voor stabiliteit en continuïteit in de bedrijfsvoering. Voorbeeldvragen zijn: hoe richt je je onderhoudsconcept zo effectief mogelijk in? Welke assets zijn het meest kritisch voor de bedrijfsprocessen? Moet een onderdeel vervangen of gerepareerd worden? Wachten tot er iets stuk gaat? Of toch liever zorgen dat de asset performance optimaal blijft?Maintenance Management | Axess Group

Assets moeten doen waarvoor ze zijn aangeschaft – alleen dan zijn ze van strategische waarde. In het begin gaat dat doorgaans goed, maar zodra ze wat ouder worden loopt het minder. Door ze op het juiste moment te onderhouden of te vervangen, zorg je ervoor dat al die assets, stuk voor stuk, top blijven presteren. Dat vergt veel van een organisatie. Waar de blik op productie is gericht, blijft proactief onderhoud vaak onderbelicht.

Beslissen op basis van feiten

Door inzet van asset data management heb je inzicht in wat wordt beheerd, waardoor je besluiten kunt nemen op basis van feiten.

Voorbeeldvragen zijn:

  • Hoe goed presteren de assets? (performance)
  • Uit welke onderdelen bestaan ze? (Installed base)
  • Wat wordt er van assets verwacht en voldoen ze daar ook aan? (kwaliteit)
  • Bij wie zijn de assets ingekocht en wanneer? (Leverancier – vendor)
  • Wie heeft de assets gefabriceerd (Fabrikant)
  • Wanneer verloopt welke garantie? (Garantie-claims)
  • Welke spare parts/tekeningen, handleidingen en andere documenten zijn beschikbaar?

Voor elke organisatie met complexe technische bedrijfsmiddelen is het van belang om te weten wat er allemaal wordt beheerd. De juiste en relevante gegevens over alle assets gestructureerd, op elk gewenst moment vindbaar en opvraagbaar. Het is dé basis voor een strakke regievoering, soepel verlopende projecten en een solide onderhoudsorganisatie.

 

Inhoudsopgave