Geolokalisatie is de sleutel tot meerdere toepassingen en services. Indoor Positioning Systems (IPS) zijn essentieel om deze diensten binnenshuis uit te breiden waar GPS-systemen niet betrouwbaar zijn. IPS zijn geïntegreerd en kunnen worden ingezet in huizen en gebouwen, en kunnen interageren met slimme apparaten om ze van ruimtelijke context te voorzien. In deze post zullen we uitleggen hoe IPS werkt, welke soorten IPS-technologie er bestaan, de functies en de belangrijkste toepassingen om mensen te volgen, van ziekenhuizen tot marktonderzoek.
Wat is een indoor positioneringssysteem?
Een Indoor Positioning System (IPS) is een systeem dat in staat is om een of meer mensen en objecten in een binnenomgeving te lokaliseren. Een IPS bestaat meestal uit twee verschillende elementen: ankers en locatietags.
Ankers zijn apparaten die in het gebouw worden geplaatst, terwijl een tag wordt gedragen door de persoon of het object waarvan de locatie van belang is.
Waarom hebben we Indoor Positioning Systems nodig?
Realtime kennis van de locatie van mensen of objecten is essentieel geworden voor de inzet van diensten op vele gebieden, zoals detailhandel, logistiek, stadsplanning, vrijetijdsactiviteiten, enz. Het succes van wereldwijde positioneringssystemen en de mobiele revolutie hebben de manier waarop we omgaan met technologie, zowel in het bedrijfsleven als in ons persoonlijke leven.
GPS is echter niet altijd in staat om mensen te lokaliseren wanneer ze zich in een gebouw bevinden. Dit komt omdat GPS-technologie de signalen van satellieten in een baan om de aarde gebruikt. Deze signalen worden ernstig verslechterd als er geen direct zicht is, wat het vinden van een locatie binnenshuis moeilijk maakt.
Binnennavigatie- en locatiesystemen lijken deze rol te vervullen om locatie-informatie in realtime in binnenomgevingen te verstrekken.
Soorten Indoor Positioning Systems in termen van technologie
Er zijn verschillende indoor volgsystemen, afhankelijk van het type signalen dat wordt gebruikt (zie figuur 2). Ze hebben allemaal hun eigen beperkingen en geen van de opties is perfect. Vanuit praktisch oogpunt is het belangrijk om ze te begrijpen om, afhankelijk van de toepassing, de beste technologie te selecteren. Hieronder lichten we enkele van de meest voorkomende technologieën toe.