ERP en CRM nieuwe kansen
Op dit moment zie je dat het Open Source model steeds meer wint aan terrein, samen delen is samen beter worden. Steeds meer bedrijven kiezen voor cloud ERP-oplossingen. Je beschikt dan altijd over de laatste versie van de software, je betaalt voor wat je nodig hebt, het is gemakkelijk uit te breiden en het is gemakkelijk te integreren met andere applicaties en systemen. ERP in de cloud neemt een hoop zorgen weg. Steeds meer bezwaren tegen ERP in de Cloud houden minder stand. De performance van cloudoplossingen worden steeds beter, ook veiligheid van data is goed geregeld.
De huidige stand van ICT maakt het mogelijk om ERP uitstekend te integreren met andere systemen en tools. Waar ERP van oudsher een losstaand systeem is, wordt het steeds meer het belangrijkste softwarepakket van de organisatie. Vaak is er koppeling met andere modules en softwaresystemen. Denk bijvoorbeeld aan chatprogramma’s, product informatie management systemen, office of google omgevingen, maar ook aan systemen voor service management, CRM, track & trace of logistiek. In 2023 zullen bedrijven die op zoek zijn naar een nieuw ERP-systeem zich niet enkel richten op het systeem zelf, maar ook kijken naar hoe het ERP-pakket past binnen de integratie van de klant en de rest van de IT-infrastructuur.
Steeds meer bedrijven kiezen voor cloud ERP-oplossingen. Je beschikt dan altijd over de laatste versie van de software, je betaalt voor wat je nodig hebt, het is gemakkelijk uit te breiden en het is gemakkelijk te integreren met andere applicaties en systemen. ERP in de cloud neemt een hoop zorgen weg. Steeds meer bezwaren tegen ERP in de cloud houden minder stand. De performance van cloudoplossingen is worden steeds beter, ook veiligheid van data is goed geregeld.
We laten je graag zien welke apps beschikbaar zijn, in deze standaardmodules (de apps) kun je alles vinden om jouw bedrijfsprocessen op te zetten en te optimaliseren. Het allerhandigste is dat deze modules naadloos op elkaar aansluiten, waardoor al je functionaliteiten met elkaar in verbinding staan.
Klik hierGa naar ERP/CRM DolibarrInhoud kolom
Visuele informatie wordt veel gemakkelijker en sneller door mensen opgenomen dan tekst en cijfers. En dat wordt ook beter onthouden. Waar oude ERP-systemen uitgebreide menu’s bevatten met veel velden, tekst en cijfers, is dat op een geleidelijk tempo aan het veranderen. Moderne systemen hebben overzichtelijke, gebruiksvriendelijke menu’s met dashboards, icoontjes en overzichten. Dat is fijner in gebruik en bewezen effectief als het gaat om snel informatie vinden om beslissingen op te baseren.
Generieke ERP-systemen voldoen niet aan de eisen en wensen van bedrijven anno 2022. Er is een groeiende vraag naar branche specifieke oplossingen; ERP-systemen die enkel bedoeld zijn voor een specifieke bedrijfsoort of onderdeel. Deze ERP bevatten specifieke functionaliteiten die nodig zijn voor klanten en bedrijven in deze branche, waardoor ze veel meer bieden dan een generiek systeem. Daarnaast hebben leveranciers ook branche specifieke kennis nodig waardoor ze uitstekend kunnen helpen bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen en bij het realiseren van bedrijfsambities nu en in de toekomst. In 2023 kunnen we ook steeds meer hyperniche-ERP verwachten; daarbij is de branche nog nauwer afgebakend om een nog meer gespecialiseerd systeem te kunnen bieden.
Samen delen is samen beter worden. Dat de pakketten volwassen en innovatief zijn wil ik hiermee testen en beoordelen. We hebben een aantal pakketten gehost op onze eigen server, dit voor ervaring en testdoeleinden.
-
- Flexibel en efficiënt bedrijfsbeheer overal ter wereld, maakt niet uit waar je bent.
- Veilige omgeving voor data, nu en in de toekomst, database bescherming en brute attack
- Responsive en webbased,overal toe te passen tablet, computerscherm, ja zelfs op je telefoon, maakt niet uit welke browser,
- Eenvoudige rollen en rechten structuur
- Nederlandstalige veldnamen, de benamingen moeten aangepast kunnen worden naar juiste terminologie naast bestaande velden, updates mag dit niet verstoren, hulpfuncties met toelichting op veldnamen
- PIM Product Management integratie
- Volledige CRM integratie
- Kennisbanken zowel voor producten als proces moeten aanwezig zijn, kennisbank producten te delen met klanten
- TCO levenscyclus beheer voor assets, voorspelbaar waarde en vervangingsadviezen assets
- E-mail integratie en chat integratie vanuit je systeem
- Projecten (mensen en uren) als we ergens mee bezig zijn dit kunnen inzien op project, voortgang, resources, uren
- Planmodule logistiek en service d.m.v. GPRS
- Dashboards met widget uitvoering centraal en individueel in te regelen
- Incidenten management (bedrijf en klant)
- Service PIO Periodiek Inspectie en Onderhoud
- Klantenportal met inzage afgenomen producten en actieve assets
- Etc…
Inhoud kolom